ISO BELGELENDİRME
Sektörler
İso Belgelendirme
Taksim Danışmanlık Hizmetleri
Karbon Ayak İzi Hesalama
Güncel Fuarlar
Önceki Sonraki
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
9-12 Eylül 2021
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe Saat: 10
Kurumsal Akademiler Konferansı
Kurumsal Akademiler Konferansı
24 Haziran 2021 | 14:00 - 16:4
Doğaya Saygı Sertifikası
Blog / ?2014 Verimlilik Haftası? Çeşitli Etkinliklerle Ülke Genelinde Kutlandı
“2014 Verimlilik Haftası” Çeşitli Etkinliklerle Ülke Genelinde Kutlandı
 
“2014 Verimlilik Haftası” 1-7 Haziran 2014 tarihleri arasında ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Hafta’nın açılış töreni, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımlarıyla 2 Haziran 2014 tarihinde Ankara Congresium ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.
 
 “2014 Verimlilik Haftası” Çeşitli Etkinliklerle Ülke Genelinde Kutlandı 
 
 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “2014 Verimlilik Haftası”nın açılış törenine; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan, Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜMSİAD Başkanı Dr. Hasan Sert, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, birçok kamu ve özel kurumun yöneticileri ve temsilcilerinin yanında akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 
Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Verimlilik Haftası Kutlama Mesajı
 
“Verimlilik gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkeler için üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Türkiye geleceğin lider ülkesi olmak istiyorsa kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalı, kaliteli ürün ve hizmet sunmalı, israftan kaçınmalıdır. İnanıyorum ki eğitim kalitesini, üretim yöntemlerini geliştirerek, araştırma, geliştirme faaliyetlerine daha çok ağırlık vererek, kaynaklarımızı daha verimli kullanacak ve hızlı büyümemize devam edeceğiz. Bu düşüncelerle Verimlilik Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerin verimlilik bilincinin geliştirilmesine, yaygınlaşmasına katkı sağlamasını diliyorum.”
 
Verimlilik, hayatın her alanını ilgilendiren bir konu
Törenin açılışında konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, verimliliğin sadece sanayiyi ve ekonomiyi değil, hayatın her alanını, 77 milyon vatandaşın her birini ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu, Verimlilik Haftası boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerinde yapılacak etkinliklerle bu konunun önemini vurgulamaya ve toplumun değişik kesimlerinin bu konuya ilgisini artırmaya çalışacaklarını söyledi. Işık, hafta kapsamında orta öğretim ve lise öğrencilerine yönelik etkinlikler ve yarışmaların yanında eko-verimlilik, yavaş/sakin şehirler, temiz üretim, yalın düşünce gibi sanayiye yönelik konularda panel, çalıştay ve atölye çalışmalarının gerçekleştirileceğini ifade etti.
 
Bakan Işık, konuşmasında Türkiye ekonomisinin son 12 yılda büyük değişim geçirdiğini, önemli başarılara imza attığını belirterek, “Ülkemizde yapısal bir dönüşüm gerçekleştirdik, büyüme, ticaret hacmi ve sermaye hareketleri alanında başarılı bir performans sergiledik” dedi. Yılsonunda, 2014 için belirlenen büyüme hedefinin yakalanacağının düşünüldüğünü dile getiren Işık, “İçinde bulunduğumuz küresel konjonktürü hesaba kattığımızda, yıllık yüzde 4 civarında gerçekleşecek bir büyüme, gerçekten de ciddi bir başarı olarak görülmelidir. Ancak yıllık ortalama yüzde 4-5 seviyesinde büyüme, bizi 2023 hedeflerimize ulaştıramaz. Yıllık ortalama büyüme hızımızı sürdürülebilir şekilde yüzde 7 seviyesine çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu.
 
Verimlilik düzeyi, büyümenin önemli parametrelerinden biri
Etkinlik ve verimliliğin, insan kaynağının, entelektüel kapasitenin, Ar-Ge harcamalarının, nicelik ve niteliğin senkronize şekilde artırılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Işık, “İş yapma tarzımızı ve rekabet algımızın kültürel temellerini de sürekli gözden geçirmeli, eski köye yeni adetler getirmeliyiz. Rekabet gücünü, mevcut pazar payıyla tanımlamak yerine, sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak üretim faktörlerinin tümünü kapsayan verimlilik düzeyi olarak görmeliyiz” dedi. Verimlilik düzeyinin, büyümenin önemli parametrelerinden biri olduğunu belirten Işık, Türkiye’nin verimlilik artış hızında iyi bir düzeyde olduğunu söyledi. 2023 yılında Türkiye’nin yıllık büyümesinde Toplam Faktör Verimliliğinin payının en az yüzde 30 olmasını hedeflediklerini anlatan Işık, üretim odaklı ekonomilerin sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirebilmeleri için mutlak olarak verimlilik artışı sağlamaları gerektiğini söyledi.
 
Konuşmasında, Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı’na da değinen Bakan Işık, “Verimlilik alanındaki tüm çalışmalarımıza yön verecek bir çerçeve belge niteliğinde olan Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlıklarını tamamladık. Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında öncelikli olarak imalat sanayinde verimlilik düzeylerini artırmaya odaklandık. Yalnızca işgücü ve sermayenin verimlilik düzeylerinin artırılmasına değil, doğal kaynaklar, hammadde ve diğer çevresel faktörlerin de daha verimli bir biçimde kullanılmasına yoğunlaştık. Strateji ve Eylem Planının hazırlık sürecinde, 290 binden fazla KOBİ’ye ulaştık, 1.200’ün üzerinde KOBİ’nin katkısını anket yoluyla aldık. Yine 350 büyük işletmenin üst ve orta düzey yöneticilerinin görüşlerine başvurduk. Türkiye’de verimlilikle ilgili alanlarda öne çıkan akademisyenlerle derinlemesine mülakatlar yaptık. Strateji belgemizi, ‘İşgücünün Niteliği ve İstihdam’, ‘İş ve Yatırım Ortamı’, ‘Sürdürülebilir Üretim’, ‘Firmaların Ar-Ge, Yenilik ve Verimlilik Uygulama Kapasitesi’ olmak üzere dört temel dönüşüm alanı üzerinde inşa ettik. Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 2017 sonuna kadar altı hedef altında 89 eylem gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
 
Verimlilik artışında süreklilik sağlamak için bu konuda farkındalığı yüksek bireyler yetiştirilmesi gerektiğini belirten Bakan Işık, “Hükümet olarak ekonomiden eğitime, sanayiden hizmet sektörüne kadar tüm alanlarda verimliliği ve inovasyonu temel alıyoruz. Gereksiz yere açık bıraktığımız bir lamba, en temel insan hakları konusunda bile yapılan kısır bir tartışma, Soma’da yaşanan iş güvenliği gibi önemli bir alana yönelik ihmaller. Küçük büyük demeden, vaktimizi, enerjimizi israf eden hatta hayatlara mal olan bu tür yanlışların her birini, hep birlikte düzeltmeliyiz, düzelteceğiz” şeklinde konuştu.
 
Verimlilik, kalkınma yarışında Türkiye’yi öne çıkartacak bir kavram
Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, verimlilik kelimesinin gündelik konuşmalarda sıklıkla kullanılmasına rağmen ülke olarak bu kavrama daha fazla önem verilmesinin, kalkınma yarışında Türkiye’yi öne çıkartacağını söyledi. Hayatın her alanına dair verimlilik arayışını canlı tutmak için Verimlilik Haftası’nı düzenlediklerini belirten Yılmaz, Hafta’nın hazırlık çalışmaları boyunca firmalardan, öğrencilerden ve toplumun farklı kesimlerinden oldukça yoğun bir ilgi ve işbirliği desteğiyle karşılaştıklarını belirtti.
 
Gelecekte ‘verim ekonomisi’ olmamız için yeni nesillerde verimlilik bilincini sağlamalıyız
Verimlilik Proje Ödülleri hazırlık çalışmaları konusunda bilgi veren Yılmaz, 33 ilden çoğunluğu büyük ölçekli işletmelerden 150 proje başvurusu yapıldığını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “İmalat sanayinin bazı alt sektörlerinde büyük ölçekli firmalarla KOBİ’ler arasında 5-6 kata varan verimlilik farkları var. KOBİ’lerin verimlilik artırma çalışmalarına daha fazla katılım sağlaması gerekiyor. Biz de Bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşenleri yapmak için çalışıyoruz.” Ödül sürecinde bağımsız değerlendiricilerin gönüllü olarak görev aldıklarını belirten Yılmaz, “Tamamı alanlarında son derece yetkin akademisyenler ve sektörlerden profesyonel değerlendiriciler, tamamen gönüllülük esasıyla, herhangi bir maddi karşılık beklemeden bu görevi yaptılar” dedi. Temel eğitim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen “Fikir ve Kısa Film Yarışması” hakkında da bilgi veren Yılmaz, “Yeni nesillerde verimlilik bilincinin sağlanması, gelecekte ‘verim ekonomisi’ olmamız ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir ülke bırakmamız için şarttır” dedi. Hafta boyunca Ankara, İzmir, Kocaeli, Adana, Konya, Balıkesir, Elazığ, Samsun ve Tokat illerinde “Eko-Verimlilik, “İnovasyon”, “Yalın Üretim, “Ekonomik Büyüme ve Verimlilik”, “Temiz Üretim”, “Enerji Verimliliği” ve “Yavaş Şehirler” gibi birçok konuda panellerin düzenlendiğini bildiren Yılmaz, Verimlilik Haftası hazırlıkları süresince destek olan tüm kamu ve özel sektör kurum ve kuruluş yöneticilerine ve akademisyenlere teşekkür etti.
 
Stratejimiz; sürdürülebilir ve kârlı büyüme
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Verimlilik Haftası’nın, verimlilik konusunu gündemde üst sıralara taşıyarak, bu konudaki hem kurumsal hem de bireysel farkındalığı artıracağını söyledi. Konuşmasında, Arçelik’in ve Beko’nun Avrupa’da ve dünyadaki konumu hakkında bilgi veren Çakıroğlu, Arçelik’in toplam 25 bin çalışanıyla 8’i Türkiye’de olmak üzere 5 ülkede 14 üretim tesisiyle faaliyet gösterdiğini ve 130’un üzerinde ülkede ürün ve hizmet sattığını söyledi. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı içine alan coğrafyanın dünya beyaz eşya sektörünün yüzde 46’sını oluşturduğunu, Arçelik’in bu coğrafyada 2013 sonu itibarıyla ikinci sıraya yükseldiğini belirten Çakıroğlu, Beko’nun ise son beş yılda Avrupa’da pazar payını en çok artıran marka olduğunu, 2013 sonu itibarıyla da Avrupa pazarında ikinci büyük marka konumuna yükseldiğini belirtti.
 
Kaynak verimliliğine son derece önem veriyoruz
Sürdürülebilir ve kârlı büyüme stratejisiyle çalıştıklarını ifade eden Çakıroğlu, kaynak verimliliğine son derece önemverdiklerini belirterek, “Verimliliğin, rekabetçi sürdürülebilir iş modelinin en önemli koşullardan biri olduğuna inanıyoruz” dedi. Enerji verimliliği ile su verimliliğinin sektörün en önemli ayırt edici özellikler arasında yer aldığını vurgulayan Çakıroğlu, “Türkiye’de elektriğin yaklaşık yüzde 24’ünün hane halkı tarafından evlerde tüketildiğini görüyoruz. Bu enerji sarfiyatının yaklaşık yüzde 60’ı da televizyon ve klima dâhil olmak üzere beyaz eşya ürünleri kullanılarak harcanıyor. Ürünlerin enerji verimliliğini artırabilmek için yaptığımız çalışmalar öncelikle hane halkının bu konudaki harcamalarını azaltıp bütçelerine katkıda bulunurken ülkemizin enerji ihtiyacını azaltması adına da ekonomimize doğrudan önemli katkı sağlıyor” dedi. Enerji kullanımındaki azalmanın çevreye doğrudan etkisinin olduğunun altını çizen Çakıroğlu, Avrupa Enerji Ajansı’nın yaptığı tahminlerde karbon emisyonunu azaltabilmek için etkili olabilecek faktörler arasında enerji verimliliğinin en yüksek sırada yer aldığını söyledi. Türkiye’deki buzdolabı başına elektrik tüketiminden hareketle mevcut ürünlerin daha verimli ürünlerle değiştirilmesi durumunda ortaya çıkabilecek enerji tasarrufuna da değinen Çakıroğlu, “Ülkemizde yaklaşık 24 milyon buzdolabı kullanılıyor. Bunun 15 milyon civarının düşük enerji verimli ürünlerden oluştuğunu hesaplıyoruz. Bakanlığımızın 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu Eko Tasarım Yönetmeliği sonucunda A+ seviyesinden daha düşük buzdolaplarının üretilmesi ve ithal edilmesi yasaklandı. Piyasadaki düşük enerji verimli buzdolapları A+ buzdolapları ile değiştirilirse her yıl bir Keban Barajı’nın elektrik üretimine eşit miktarda tasarruf yapacağımızı hesaplıyoruz. Bu ürünleri A+++ ürünlerle değiştirirsek bu kez her yıl itibarıyla iki Keban Barajı büyüklüğünde enerji tasarrufu yapabileceğiz” şeklinde konuştu.
 
İşletmelerin verimlilik hedeflerine katkıda bulunma hedefiyle çalışıyoruz
Verimlilik Haftası’nın, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında son derece önemli bir rol oynayan verimlilik konusunda farkındalığı ve bilinçlendirmeyi artıracağına inandıklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “Verimlilik, ülkelerin kötü olan ekonomik gidişatını değiştirmek ya da mevcut ekonomik gidişatında sıçrama yapmak için çizmeye çalıştıkları yol haritasının olmazsa olmaz unsurlarından birini oluşturmaktadır” dedi. İşletmelerin verimlilik konusunu içselleştirmesinin ve stratejilerine entegre etmesinin önemli olduğunu dile getiren Süel, işletmelerin verimlilik hedeflerine katkıda bulunma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Değişimin ve dönüşümün liderliğini yapmaya çalıştıklarını belirten Süel, “Data (veri) bugün mobil teknolojinin olmazsa olmaz bir ürünüdür. 2009 yılında sunmaya başladığımız 3G hizmetleriyle beraber data artık hayatımızda önemli bir yere sahip oldu. Artan akıllı telefonlar, bireylerin ve kurumların daha fazla data kullanması sayesinde bugün ülkemiz bir dijital dönüşüm yaşıyor. Bu dijital dönüşümde sunulan geniş bant hizmetleriyle sektörlerde, şirketlerde önemli verimlilik çözümleri sunma şansına sahip oluyoruz. Bugün şirketlere, kurumlara sunduğumuz uçtan uca iletişim çözümleriyle verimliliği sağlayabiliyoruz. Makinadan makinaya dediğimiz sim kartlar aracılığıyla birbirleri arasında iletişim sağlayabilen sistemleri dizayn ettik. Bu sistemleri kurumlara sunarak verimlilik sağlayabiliyoruz” diye konuştu. 2020 yılında dünyada 50 milyar makinanın birbiri arasında mobil teknoloji üzerinden konuşmasının beklendiğini söyleyen Süel, “Ormanlara yerleştirdiğimiz sensörlerle orman yangınlarının ciddi bir derecede önüne geçebiliyoruz. Orman yangınlarındaki en önemli verimlilik faktörlerinden biri olan orman yangınına müdahale süresini kısalttığımızda doğaya önemli bir katkıda bulunabiliyoruz” dedi. Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşayacağının tahmin edildiğini belirten Süel, “Şehirlerle ilgili bugünden adım atmamız gerekiyor. Mobil telekomünikasyon ürün ve hizmetler; e-belediye işlemlerinin interaktif olarak yapılması, enerji sayaçlarında takip uygulamaları, çöp toplama otomasyonu, çim sulama otomasyonu, kaçak su takibi, akıllı durak uygulamaları, trafik yoğunluk uygulaması projeleri gibi uygulamaları kapsamaktadır. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde daha verimli, daha akıllı sistemler getireceksek mobil çözümler bunun için güzel bir anahtar görevi görüyor” şeklinde konuştu. Kore, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin zamanında oldukça büyük yatırımlar yapmış olduklarını, fiber omurgalarını kurduklarını sözlerine ekleyen Süel, Türkiye’deki fiber omurgasının yeterli olmadığını, Türkiye’nin iyi bir noktaya gelebilmesi için fiber gelişimi konusunda daha fazla adımlar atmak zorunda olduğunun altını çizdi.
 
Verimlilik Proje Ödülleri, Sahiplerini Buldu…
 
Açılış konuşmalarının ardından Verimlilik Proje Ödülleri törenine geçildi. 100’den fazlası büyük ölçekli işletme olmak üzere toplam 150 başvurunun yapıldığı 2014 Verimlilik Proje Ödülünü toplam 22 işletme ve 4 kamu kuruluşu almaya hak kazandı. Verimlilik Proje Ödülleri, sahiplerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından verildi. Ödül töreninde öncelikle, “Ar-Ge ve Ürün İyileştirme”, “Otomasyon ve Teknolojik Yenilik”, “Sürdürülebilir Üretim” ve “Süreç İyileştirme” olmak üzere dört ayrı kategoride 12 büyük ölçekli işletmeye ödülleri verildi. Büyük ölçekli işletme ödüllerinin ardından orta büyüklükteki işletme, küçük işletme, mikro işletme ve kamu kategorisindeki ödüller sahiplerine verildi.
 
Büyük Ölçekli İşletme “Ar-Ge ve Ürün İyileştirme” Kategorisi
 
Birincilik ödülünü, “Parlatılmış Porselen Karo Yüzeyleri İçin Düşük Maliyetli-Yüksek Performanslı Koruyucu Kaplama Geliştirilmesi Projesi” ile Eczacıbaşı Yapı Gereçleri San. Tic. A.Ş. Ar-Ge Merkezi almaya hak kazandı. Ödülü, Fabrika Müdürü Ahmet Devecioğlu aldı.
 
İkincilik ödülünü, “ATLAS BLDC Çamaşır Yıkama Motoru Projesi” ile Arçelik A.Ş. Elektrik Motorları İşletmesi kazandı. İşletme adına ödülü Ürün Direktörü Mehmet Savaş aldı.
 
Üçüncülük ödülünü ise “Yüksek Kapasiteli Yeni Nesil Merkez Santral Tasarımı Projesi” ile NETAŞ Telekomünikasyon A.Ş. almaya hak kazandı. Ödülü, NETAŞ Genel Müdürü Müjdat Altay aldı.
 
Bu kategorideki teşvik ödülünü ise “Anadolu Popülasyonundaki Domates ve Patlıcan Çeşitlerinde Haploid Kültür ile Islah Materyali Üretimi Projesi” ile Dikmen Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. aldı. İşletme adına ödül, Serdar Dikmen’e verildi.
 
Büyük Ölçekli İşletme Otomasyon ve Teknolojik Yenilik Kategorisi
 
Birincilik ödülünü, “Boyahane Nanoteknoloji Projesi” ile BSH EV ALETLERİ Çamaşır Makinası Fabrikası almaya hak kazandı. İşletme adına ödülü, B/S/H/ Çamaşır Makinası Fabrika Direktörü Hakan Mandalı aldı.
 
İkincilik ödülünü, “Kazan Dairesi Veriminin Artırılması Projesi” ile Yıldız Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş. Mudurnu Yonga Levha Tesisleri almaya hak kazandı. İşletme adına ödül, Fabrika Müdürü Mustafa Korkmaz’a verildi.
 
Üçüncülük ödülünü, “Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi Projesi” ile Vestel Elektronik San. ve Tic. A.Ş. almaya hak kazandı. Ödülü, işletme adına Üretim Kalite Kontrol Müdürü Emre Uluer aldı.
 
Bu kategorideki teşvik ödülünü ise “Yazılım Geliştirme Ortamı Ortaklaştırılması Projesi” ile HAVELSAN A.Ş. aldı. Ödül, HAVELSAN A.Ş. Genel Müdürü ve CEO’su Sadık Yamaç’a verildi.
 
Büyük Ölçekli İşletme Sürdürülebilir Üretim Kategorisi
 
Birincilik ödülünü, “SLC Tip Kalsinatörde RDF ve Endüstriyel Plastiklerin Yakılması Projesi” ile Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş. Çanakkale Fabrikası almaya hak kazandı. Ödül, Akçansa Ladik Fabrika Müdürü Alican Karlıdağ’a verildi.
 
İkincilik ödülünü “Atık Isıdan Üretim Tesisi Projesi” ile Nuh Çimento San. A.Ş. almaya hak kazandı. Ödülü, Nuh Çimento Genel Müdürü Hayrettin Şener aldı.
 
Üçüncülük ödülünü, “Enerji Tasarrufu Projesi” ile Doğadan Gıda Ürünleri Sanayi ve Pazarlama A.Ş. aldı. Ödül, Doğadan Gıda Ürünleri Sanayi ve Pazarlama A.Ş. Kalite Kontrol Müdürü ve Operasyonel Mükemmellik Koordinatörü Anıl Dertli’ye verildi.
 
Bu kategorideki teşvik ödülünü ise “Atık Isı Geri Kazanım Uygulamaları Projesi” ile TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. almaya hak kazandı. Ödülü, Boya Üretim Müdürü Orçun Sarıca aldı.
 
Büyük Ölçekli İşletme “Süreç İyileştirme” Kategorisi
 
Birincilik ödülünü, “İplik İşletmeleri’nde Verimliliğin Artırılması Projesi” ile Yünsa Yünlü San. ve Tic. A.Ş. aldı. Ödülü, Yünsa Ürün Direktörü Muhammet Eken ile Proje Lideri Esra Yalınkılıç Aktaş aldı.
 
İkincilik ödülünü, “İstatistiksel Deney Tasarımı Tekniği ile 6513 Kalite Çeliklerde Şekillendirilebilirlik Parametreleri Optimizasyonu Projesi” ile Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) almaya hak kazandı. Ödül, Erdemir Genel Müdürü Sedat Orhan’a verildi.
 
Üçüncülük ödülünü, “Final-1 Hattında % 5 Verimlilik Artırılması Projesi” ile İnci Akü San. ve Tic. A.Ş. aldı. Ödülü, İnci Akü Genel Müdür Yardımcısı Birol Büyüksivri aldı.
 
Bu kategorideki teşvik ödülünü ise “Müşteri Şikâyetleri Çözüm Süresinin Azaltılması, Müşteri Şikayetleri Memnuniyetinin Arttırılması ve Ürün/Hizmetlerin Sürekli Olarak Geliştirilmesi Projesi” ile KALEKİM Kimyevi Maddeler San. ve Tic. A.Ş. almaya hak kazandı. Ödül, İletişim, Müşteri İlişkileri ve Pazar Araştırma Müdürü Ömer Küçük’e verildi.
 
Orta Büyüklükteki İşletme Kategorisi
 
Birincilik ödülünü, “Yalın Üretim Uygulamaları Projesi” ile Alp Havacılık San. ve Tic. A.Ş. almaya hak kazandı. Ödülü Alp Havacılık Yönetim Sistemleri Müdürü Muhammet Erdem aldı.
 
İkincilik ödülünü, “Talaş Ergitme Ocağı Kapasite Kullanım Oranının Artırılması Projesi” ile Cevher Jant San. A.Ş. almaya hak kazandı. Ödülü Cevher Jant Kalite Güvence Müdürü ve Yalın 6 Sigma Koordinatörü Bahar Maceachern aldı.
 
Üçüncülük ödülünü, “Montaj Hattı Dengeleme ve İyileştirme Projesi” ile Ulusoy Elektrik İmalat Taahhüt Tic. A.Ş. aldı. Ödül, Hava Yalıtımlı Hücre-Şalter Montaj Sorumlusu Berfu Altürk’e verildi.
 
Bu kategorideki teşvik ödülünü ise “2013-GB-HLI-07-Gear Up Projesi” ile HAYES LEMMERZ İnci Jant San. A.Ş. Çelik Jant İşletmesi almaya hak kazandı. Ödülü Hayes Lemmerz İnci Jant San. A.Ş. Çelik Jant İşletmesi Genel Müdürü Cemal Aydoğan aldı.
 
Küçük İşletme Kategorisi
 
Bu kategoride ödül almaya hak kazanan tek işletme, “Yenilikçi Kozmetik Ürünlerin İmalatı ile Body Shop Perakende Satış Ağı Oluşturulması ve İhracata Katkı Projesi” ile İksir Kozmetik oldu. Ödülü, İksir Kozmetik Genel Müdürü Ahmet Doğaner aldı.
 
Mikro İşletme Kategorisi
 
Bu kategoride ödül almaya hak kazanan tek işletme, “Termal ve Fotovoltaik Güneş Enerjisi Destekli Otonom Meyve Kurutma Kabini Projesi” ile Anıt Cam San. Tic. Ltd. Şti. oldu. Ödülü, Anıt Cam Genel Müdür Yardımcısı Bartu Bugatur aldı.
 
Kamu Kategorisi
 
Birincilik ödülünü, “Ücret Yönetim ve Elektronik Kart Online İşlem Merkezi Projesi” ile İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü aldı. Ödül, İETT İşletmeleri Genel Müdürü Mümin Kahveci’ye verildi.
 
İkincilik ödülünü, “Kamuda Bir İlk! Sağlıkta Sözleşmeli Yöneticilerin ve Sağlık Tesislerinin Etkinlik ve Verimliliğinin Karne Uygulaması ile Çok Boyutlu Değerlendirmesi Projesi” ile T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu aldı. Ödül, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nu temsilen Uzman Dr. Pınar Koçatakan’a verildi.
 
Üçüncülük ödülünü, “APİS Enerji Verimliliği Projesi” ile Bursa Yıldırım Kaymakamlığı almaya hak kazandı. Ödülü, Bursa-Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Gençel aldı.
 
Bu kategorideki teşvik ödülünü ise “Veri Analiz ve Kontrol Sistemi Projesi” ile Üsküdar Belediye Başkanlığı almaya hak kazandı. Ödülü, Üsküdar Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Mustafa Serdar Güleç aldı.
 
Ödül töreninin ardından tüm kategorilerde ödül alan projelerin sunumları yapıldı. Sunumların ardından, ayrıca gönüllü bağımsız proje değerlendiricilerini temsilen İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Meral Toprak, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İskender Işık, KALDER Ankara Şubesi’nden Senem Demirdamar ve Yönetim Danışmanı Gülgün Karataş 2014 Verimlilik Proje Ödülleri süreciyle ilgili deneyimlerini paylaştıkları birer konuşma yaptılar.
 
Ödül alan tüm projelerle ilgili detaylı bilgilere Ağustos sayısından itibaren Anahtar Dergisi’nde yer verilecektir.
 
 
 
Verimlilik Temalı Fikir ve Kısa Film Yarışması…
 
2014 Verimlilik Haftası etkinliklerinin ikinci günü olan 3 Haziran 2014 tarihinde düzenlenen törenle “Verimlilik Temalı Fikir ve Kısa Film Yarışması”nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Tören, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ile Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
 
Verimliliği hayatımızın her alanında uygulamalıyız
Verimlilik Haftası’nın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na dönüştürüldüğü 6 Haziran 2011 tarihi dikkate alınarak bu yıldan itibaren her yıl Haziran ayının ilk haftasında kutlanacağını belirterek sözlerine başlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, “2014 Verimlilik Haftası” etkinliklerinin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Bilimin sadece üniversiteler içinde yapılma algısının doğru olmadığını belirten Müsteşar Aslan, “Bir ülkenin gelişmişliğinden, refah seviyesine ulaşmasından bahsediyorsak bilimin aslında pırıl pırıl dimağların, zihinlerin olduğu temel eğitim düzeyinden başlatılıp üniversiteye, master ve doktora düzeyine belki daha da ileri seviyelere götürünceye kadar genel bir iklim oluşturulması gerekiyor. İşte bu çerçevede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, bu görevde bütünselliği yerine getirmek üzere organize edilmiş bir bakanlıktır” dedi.
 
Verimlilik kavramının sadece işletmelerde değil insan hayatının her alanında son derece önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Aslan, “Verimliliği hayatımızın her alanında uygulamalıyız ve Bakanlık olarak da hayatın tüm aşamalarını kapsayan verimlilik konusunda yapılan çalışmaları desteklemek durumundayız” dedi. Verimlilik Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “2014 Verimlilik Haftası” etkinlikleri kapsamında verimlilik kavramının temel eğitim ve ortaöğretim öğrencileri tarafından nasıl algılandığını ortaya koymak amacıyla “Verimlilik Temalı Fikir ve Kısa Film Yarışması”nın düzenlendiğini söyleyen Aslan, bu yarışmadan elde edilen çıktıların Bakanlıkça geliştirileceğini belirtti. Öğrencilerin sadece dinleyen değil, üreten bireyler olarak yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Aslan, bu konuda öğrencilerin yanında, öğretmenlere, velilere, idarecilere ve Bakanlık yetkililerine önemli görevler düştüğünü söyledi. Öğrenmenin, ancak uygulamayla gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekleyen Aslan, yarışmada dereceye giren öğrencileri tebrik ederek sözlerine son verdi.
 
Kalkınma yarışında verimliliğimizi artırmamız bir zorunluluk
Gündelik konuşmalarda sıklıkla kullanılan verimlilik kavramına ülke olarak daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, “Kalkınma yarışında verimliliğimizi artırmamız bir zorunluluk. İşte bu yüzden, hayatın her alanına dair verimlilik arayışını canlı tutmak için, Verimlilik Haftası’nı düzenledik” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak başta sanayi ve hizmet sektörlerindeki firmalarla, üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim camiası ve öğrencilerle birlikte gerçekleştirilen Verimlilik Haftası’na öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Yılmaz, konuşmasının devamında öğrencilere yönelik düzenlenen “Verimlilik Temalı Fikir ve Kısa Film Yarışması” konusunda bilgi verdi. Yarışmanın, verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli olduğu düşünülen, “Bilinçli Tüketicilik, İsrafın Önlenmesi, Tüketici Hakları”, “Çevre Bilinci, Doğa Sevgisi, Enerji Kullanımı”, “Günlük Yaşamda Engelli Ortamların İyileştirilmesi”, “Bilişim Teknolojileri ve İnternet” ve “Eğitimde Verimlilik” konularında düzenlendiğini söyleyen Yılmaz, “Geleceğin sanayicileri, işletme sahipleri, yöneticileri, bilim insanları, sanatçıları olan siz öğrencilerimizin verimlilik bilincine sahip çıkmanız, gelecekte ‘verim ekonomisi’ olmamız ve daha sonraki nesillere sürdürülebilir bir ülke bırakmamız için şarttır” dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından “Bilinçli Tüketicilik, İsrafın Önlenmesi, Tüketici Hakları”, “Çevre Bilinci, Doğa Sevgisi, Enerji Kullanımı”, “Günlük Yaşamda Engelli Ortamların İyileştirilmesi”, “Bilişim Teknolojileri ve İnternet” ile “Eğitimde Verimlilik” kategorilerinde düzenlenen Verimlilik Temalı Fikir ve Kısa Film Yarışması”nda ödüle layık görülen eser sahipleri, ödülleriyle buluştu. 126 başvurunun yapıldığı “Fikir Yarışması”nda iki ayrı kategoride altı, 32 başvurunun yapıldığı “Kısa Film Yarışması”nda ise üç eser ödüle layık görüldü.
 
Verimlilik Temalı Fikir Yarışması Ortaöğretim (5, 6, 7, 8. Sınıflar) Kategorisi
 
Birinci Seçilen Fikrin Adı: Ecolift
Fikri Geliştiren Öğrenci: Emin Mete Ertana (8. Sınıf - Akşemsettin Bilim ve Sanat Merkezi)
Kategorisi: Bilinçli Tüketicilik, İsrafın Önlenmesi, Tüketici Hakları
Özet: Bu fikir ile günlük yaşantımızda yaygın olarak yer alan asansörlerin enerji verimliliğini artırmayı ve enerji tasarrufunu hedeflenmiştir. Teknik anlamda uygulanabilirliği, asansörün çalışma prensibine uyumluluğu, zaman tasarrufu sağlaması, mekanik aşınmayı önlemesi ve asansörlerin daha güvenli ve amacına uygun kullanımını sağlaması ve mantıksal kurgusunun yapılmış olması yönlerinden de değerlendirilmiş ve ödüle layık bulunmuştur.
 
İkinci Seçilen Fikrin Adı: Sınıflara Gün Işığı Sensörü
Fikri Geliştiren Öğrenci: Fatma Nur Günay (8. Sınıf - Vakıfbank Ortaokulu)
Kategorisi: Bilinçli Tüketicilik, İsrafın Önlenmesi, Tüketici Hakları
Özet: Elektrik enerjisinin gereksiz tüketiminin önüne geçerek sağlanacak tasarrufla verimliliğin artırılması hedeflenmiştir. Bu fikrin uygulama alanı olarak, eğitim kurumlarının seçilmiş olması ile basit ve fazla yatırım gerektirmeyen önlemlerle boşa harcanan enerjiden ne kadar büyük miktarlarda tasarruf sağlanabileceği gösterilmiştir. Fikir, teknik olarak kolay uygulanabilirliği, yaygınlaştırılabilirliği ve sağlayacağı elektrik enerjisi tasarrufunun önemi ve aynı zamanda çocuklarda ve gençlerde enerjinin verimli kullanımı bilincinin yerleşmesine yapacağı katkı ve mantıksal kurgusu yönlerinden de değerlendirilmiş ve ödüle layık bulunmuştur.
 
Üçüncü Seçilen Fikrin Adı: Aklı Başında Olsun Evin, Verimli Kullanılsın Enerjin
Fikri Geliştiren Öğrenci: Sude Küçükoğlu (5. Sınıf - Özel Yükselen Ortaokulu)
Kategorisi: Bilinçli Tüketicilik, İsrafın Önlenmesi; Tüketici Hakları
Özet: Elektrik enerjisinin gereksiz tüketiminin önüne geçilmesini ve bu yolla verimliliğin artırılmasını hedeflemektedir. Uygulama alanının konutlar olması çok yaygın bir uygulama alanı oluşturmakta ve böylelikle de büyük bir tasarruf potansiyeli yaratmaktadır. Fikir, teknik olarak uygulanabilirliği, yaygınlaştırılabilirliği, sağlanabilecek tasarrufun boyutu ve mantıksal kurgusu yönlerinden de değerlendirilmiş ve ödüle layık bulunmuştur.
 
Verimlilik Temalı Fikir Yarışması Lise (9,10, 11,12. Sınıflar) Kategorisi
 
Birinci Seçilen Fikrin Adı: Görme Engelli Bireyler İçin Eğitim Materyali Tasarımı: Gören Eller
Fikri Geliştiren Öğrenci: Muhammed Fatih Candan (11. Sınıf - Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi)
Kategorisi: Günlük Yaşamda Engelli Ortamlarının İyileştirilmesi
Özet: Fikir, görme engellilerin yaşamının kolaylaştırılması, onların toplumsal hayata katılımlarına imkân sağlaması ve özellikle görme engelli öğrencilerin diğer öğrencilerle birlikte normal dersliklerde eğitim görebilme olanağı yaratabilme potansiyelini ortaya koymaktadır. Teknolojinin de kullanımı ile birlikte görme engelli öğrencilerin renk ve şekilleri tanımlayabilmelerine olanak yaratılması amaçlanan bu fikir, mantıksal kurgusu, gerekli ar-ge çalışmaları ile uygulanabilirliği ve görme engelli vatandaşlarımızın eğitimine, gelişimine ve yaşamına katabileceği katkılar açısından da değerlendirilerek ödüle layık bulunmuştur.
 
İkinci Seçilen Fikrin Adı: Geri Dönüşümü Özendirme
Fikri Geliştiren Öğrenci: Gökçe Engün (12. Sınıf - Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi)
Kategorisi: Çevre Bilinci, Doğa Sevgisi, Enerji Kullanımı
Özet: Bu fikir ile çevre duyarlılığının geliştirilmesi ve bu yolla bireylerin çevre kirliliğinin önlenmesine katkılarının artırılması ve böylelikle atıkların geri dönüşüm süreçlerine kazandırılarak kaynak verimliliğinin artırılması hedeflenmiştir. Fikir, vatandaşların çöp gibi evsel atıklarını geri dönüşüme kazandırma konusunda özendirilmesi ve ödüllendirilmesi ile ilgili bir uygulamayı içermekte olup uygulanabilirliği, yaygınlaştırılabilirliği ve mantıksal kurgusunun yapılmış olması yönlerinden değerlendirilerek ödüle layık görülmüştür.
 
Üçüncü Seçilen Fikrin Adı: Kekik ve Isırgan Extratları Kullanılarak Antibakteriyel Plastik Ambalaj Üretimi
Fikri Geliştiren Öğrenci: Furkan Er (11. Sınıf - Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi)
Kategorisi: Çevre Bilinci, Doğa Sevgisi, Enerji Kullanımı
Özet: Doğada yok olma süresi çok uzun olan ve günümüzde çok önemli bir çevre sorunu oluşturan plastik ambalajların kullanımını azaltmak ve böylelikle hem çevresel ve hem de insan sağlığının korunması bakımından önemli kazanımlar hedeflenilmiştir. İnsan ve çevre sağlığı yönünden alternatif doğal kaynakların da kullanılabilirliğinin deneysel olarak ortaya konduğu bu fikir, gerekli Ar-Ge çalışmaları ile uygulanabilirliği, çevre ve insan sağlığına yapılabilecek katkı ve mantıksal kurgusu yönünden değerlendirilerek ödüle layık bulunmuştur.
 
Verimlilik Temalı Kısa Film Yarışması
 
Birinci Seçilen Filmin Adı: Hero In Your Heart
Filmi Çeken Öğrenci: Tugay Kocatürk (12. Sınıf - Asil Nadir Çok Programlı Lisesi)
Kategorisi: Çevre Bilinci, Doğa Sevgisi, Enerji Kullanımı
 
İkinci Seçilen Filmin Adı: Niye Her Şeyi Tükettiniz?
Filmi Çeken Öğrenci: Mehmet Fatih Şen (5. Sınıf - Konya Bilim Sanat Merkezi)
Kategorisi: Bilinçli Tüketicilik, İsrafın Önlenmesi, Tüketici Hakları
 
Üçüncü Seçilen Filmin Adı: Esiri Olma
Filmi Çeken Öğrenci: Sema Bağrıyanık (10. Sınıf - Ezine Kız Teknik ve Meslek Lisesi)
Kategorisi: Bilişim Teknolojileri ve İnternet
 
 
 
Ankara’da Düzenlenen Etkinlikler…
 
• Yaşam Kalitesi ve Verimlilik Paneli – 3 Haziran 2014 – Congresium
• Öğrencilere Yönelik Atölye Çalışmaları – 3 Haziran 2014 – Congresium
• Leano Games Workshop: Hızlı Kalıp (Yalın Enstitü) – 3 Haziran 2014 – Congresium
• Verimlilik ve Çalışanlarla Başarma Çalıştayı (KalDer) – 3 Haziran 2014 – Congresium
• Büyüme, Kalkınma ve Verimlilik Paneli – 4 Haziran 2014 – TOBB-ETÜ
• Yavaş Şehirler/ Kentsel Kalkınma Paneli – 5 Haziran 2014 – Hacettepe Üniversitesi
 
Diğer İllerde Düzenlenen Etkinlikler…
 
• Öneri Sistemleri ve Kaizen-İnovasyon Ödül Töreni – 3 Haziran 2014 –Tokat
• Yalın Üretim ve Verimlilik Paneli – 4 Haziran 2014 – Samsun
• Sanayide İnovasyon ve Verimlilik Paneli – 4 Haziran 2014 – İzmir
• Adana Sanayisi ve Yenilikçi Yaklaşımlar Paneli – 4 Haziran 2014 – Adana
• Eko - Verimlilik ve İnovasyon Paneli – 5 Haziran 2014 – Balıkesir
• Aile İşletmelerinde Sürdürülebilirlik ve Kurumsallaşma Paneli – 6 Haziran 2014 – Elazığ
• Ulusal Temiz Üretim Merkezi ve Sanayide Eko-Verimlilik Paneli – 6 Haziran 2014 – Kocaeli
• AB Çevre Politikası ve Temiz Üretim Paneli – 6 Haziran 2014 – Konya
 
 
Yasal Uyarı
İsfirmarehberi.com´da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından İsfirmarehberi.com hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bizi Takip Edin !
Facebook Twitter Google Plus Linkedin Youtube Instagram