Sevi Gülnihal HOROZ - Avrupa Birliği Uzmanı (Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü)
Türkiye genelinde 265 Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta, bunların 13 tanesi İzmir’de faaliyet göstermektedir. İzmir ili, sahip olduğu 13 OSB’nin kapladığı toplam alan (4.386 ha.) itibarıyla ülke genelinde, Ankara’dan sonra 2. sırada, sayı itibarıyla ise Bursa ve Kocaeli ile birlikte 1. sırada yer almaktadır. OSB’ler kapsamında, 57.811 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bu istihdam değeri ile İzmir, İstanbul ve Kocaeli’nden sonra üçüncü sırada yer almakta, ülke genelindeki OSB’lerde sağlanan istihdamın yüzde 10’unu karşılamaktadır.
Bölgede, 4 adet devlet üniversitesi ve 5 adet vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 9 üniversite bulunmakta ve 8.183 öğretim elemanı çalışmaktadır. 1.550 profesör, 697 doçent ve 1.444 yardımcı doçent olmak üzere toplam 3.691 öğretim üyesi istihdam edilmektedir.
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi 2012 Sıralaması kapsamında Ege Üniversitesi 50 üniversite arasından 12. ve Dokuz Eylül Üniversitesi 27. sırada bulunmaktadır.
Bakanlığımız tarafından üniversite-sanayi işbirliğine yönelik yürütülen faaliyetler kapsamında, bölgede 3 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) mevcuttur. Bunlardan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi faaliyette olup İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı ve Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi ise kurulum aşamasındadır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen TGB Performans Endeks çalışmasına göre, 32 TGB arasında İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi 15. sırada bulunmaktadır.
Türkiye genelinde 137 Ar-Ge Merkezi belgesi almış işletmeden 12 tanesi İzmir’de bulunmaktadır. 2012 yılı içerisinde ülke genelinde desteklenmeye uygun görülen 157 San-Tez projesinden 19 tanesi bu bölgeye aittir. Ayrıca, bölgede, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında 2009 yılından itibaren 31 girişimci desteklenmiştir. Bölgenin ülke geneline oranla aldığı Teknogirişim Sermayesi Desteği % 4 civarındadır.
İ